top of page

Zonnespelt heeft plek in de markt veroverd

Rogier Scherpbier richtte in 2014 zijn eigen biologische gewasverwerking bij Lelystad op. Hij was klaar met zijn HBO-opleiding, werkte al tien jaar bij akkerbouwbedrijf De Zonneboog, waar tien tot vijftien verschillende gewassen worden geteeld en wilde iets voor zichzelf met de potentie te kunnen groeien.



In samenwerking met De Zonneboog kon hij zijn eigen gewasverwerking Zonnespelt opzetten als dochteronderneming van het biodynamisch werkende akkerbouwbedrijf. De Zonneboog is sinds 1975 gevestigd in Flevoland en is één van de eerste pioniers op het gebied van biodynamische akkerbouw. De Zonneboog heeft al tientallen jaren ervaring met het verbouwen en oogsten van spelt.

Zonnespelt staat garant voor de verkoop en verwerking van de biologische en biodynamische spelt. Daarnaast worden de andere door De Zonneboog verbouwde graanproducten er verwerkt, geschoond en verpakt in de gewenste verpakking en worden deze diensten ook aangeboden aan andere externe partijen.

Spelt wordt geoogst in het kaf, waardoor deze in tegenstelling tot andere graansoorten, eerst gepeld moet worden voor verdere verwerking. Bij het oogsten van de andere graansoorten wordt de korrel direct van het kaf gescheiden. De korrel is dan meteen klaar voor verdere verwerking.

Bij het oogsten van spelt blijft er om de korrel een hoesje van het kaf zitten. Hierin wordt de spelt bewaard, waardoor deze langer houdbaar is. Om spelt te kunnen schonen en vervolgens te malen, moet de spelt eerst gepeld worden. Dit gebeurt machinaal met een speciale pelmachine. Hierbij wordt het hoesje van kaf gescheiden. Na het pellen zijn de speltkorrels klaar om te schonen en/of te malen.

Zonnespelt heeft een eigen productenlijn die voor de consument verkrijgbaar is op verschillende verkooppunten. De producten variëren van speltbloem tot pannenkoekenmix en van pure speltkorrels tot bier. Het bier is rechtstreeks via de website van Zonnespelt te bestellen. Dit heeft een reden. ‘Voorheen zette ik mijn speciale bier af via de horeca. Door de corona werd deze afzet in maart vrijwel nihil en ben ik de webshop begonnen. Gelukkig is de horeca nu weer open en komt de verkoop van speciaalbieren ook weer op gang.’ Voor Rogier is het een bewuste keuze om zijn andere producten niet zelf te verkopen. ‘Ik verkoop veel producten B2B en wil dus niet gaan concurreren met mijn eigen afnemers. Ik werk liever met bedrijven samen dan dat ik zelf ga verkopen aan de consument. Dit zorgt voor een intensievere werkatmosfeer en daar ben ik tot op heden niet op ingericht qua personeel. Ik heb een eenmanszaak en probeer zoveel mogelijk het werk alleen te doen. Ik heb wel hulp van scholieren voor het inpakken van de producten en indien nodig seizoensmedewerkers. Het werk is momenteel nog te fluctuerend om vast personeel aan te nemen. Ik hoop in de toekomst zeker deze stap te kunnen maken maar heb daarvoor eerst een grotere klanten kring nodig.

Spelt blijft onstabiel qua vraag en aanbod binnen de markt. Een hype kun je het niet meer noemen, het heeft zich wel bewezen in de markt en heeft een serieuze groei doorgemaakt. Wij hebben een aantal vaste spelttellers maar er zijn binnen de markt ook veel eendagsvliegen die na een wat slechter jaar meteen stoppen met het verbouwen van spelt. Dit zorgt tot op heden voor een minder stabiele prijs dan bijvoorbeeld tarwe of gerst. Uiteraard heeft dit ook te maken met de recente groei die dit product heeft doormaakt.

Spelt wordt vaak geassocieerd met gezondheid. Het wordt verwerkt in gezonde repen en in producten voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten in tarwe. Spelt is niet glutenvrij, zoals eerder wel gedacht is, maar bevat andere gluten.

De producten met verkoopadressen en diensten van Zonnespelt zijn te vinden op de website https://www.zonnespelt.nl/

Comentarios


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page