top of page

Pioenenoogst in volle gang - coverstory

Altijd leuk als je verhaal op de cover komt.

Tijdens het interview met Esther Thieck was de pioenenoogst nog in volle gang. Deze is nu gedaan. Wel staan er nog voldoende pioenen in de koelcel voor verwerking en verkoop via de veiling en aan huis.

Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland, editie 3 - 2020

Bij Arjen en Esther Thieck is de pioenenoogst in volle gang. Van begin mei tot eind juni staat de oogst van de pioenen centraal op het akkerbouw- en sierteeltbedrijf dat ze samen runnen.

Om het seizoen te verlengen hebben Arjen en Esther eind maart, toen de eerste knoppen zichtbaar werden, tunnels over de eerste pioenen geplaatst. Het was toen, vanwege corona, nog spannend wat de markt ging doen. ‘Op een gegeven moment maak je de overweging of je wel of geen tunnels gaat plaatsen. We hebben het wel gedaan. Je weet ook dat wanneer je het niet doet, je opbrengst sowieso minder is. Nu zijn we heel blij dat we het wel gedaan hebben. Op het moment dat de eerste pioenen geoogst konden worden, trok de markt voor bloemen alweer aan. We hebben ons tot nu toe nog geen zorgen hoeven te maken over de afzet. Alle pioenen worden geplukt en via de veiling afgezet. Een klein deel van de pioenen verkopen we aan huis’.

Vanaf begin mei worden de pioenen op het land geplozen, dit houdt in dat de bijbloemen van de hoofdbloemen verwijderd worden. Hierdoor kan alle energie van de plant naar de hoofdbloem, waardoor deze mooier en groter wordt. Voor het pluizen van de pioenen worden scholieren ingezet, die hiermee een mooie bijbaan hebben.

De pioenen in de tunnels zijn als eerste geoogst. Rond half mei was de oogst in de tunnels klaar. Deze worden dan weer afgebroken en het gewas blijft op het land doorgroeien totdat de kopmachine erover heen gaat.

Thieck teelt tien verschillende soorten pioenen, vroege, gemiddelde en late soorten om de oogst te spreiden en het seizoen te verlengen. Van de tien soorten heeft er één een enkele bloem, een vroege donkerrode pioen en negen soorten zijn dubbelbloemig in verschillende kleuren, zoals rood, wit, roze, zalm, koraal en crèmekleurig. De pioenen hebben namen als Red Charm, Flame, Coral Sunset, Alertie, Command Performance en Sarah Bernardt.

Het snijden van de pioenen op het land gebeurt door acht Poolse werknemers. Dit aantal is een bewuste keuze en heeft te maken met het aantal ruggen met pioenen dat is aangeplant. Met acht plukkers kan er het meest efficiënt gewerkt worden. Na het snijden gaan de pioenen de koelcel in tot ze aan de beurt zijn voor de verwerking.

Sinds drie jaar heeft het bedrijf een nieuwe schuur, waar de verwerking van de pioenen plaats vindt. In de schuur werken Nederlandse dames, schoolverlaters en HBO’ers die nu niet naar school hoeven. Zij sorteren en bossen de pioenen en zetten deze in fusten op karren klaar voor de veiling. ‘We houden van mooie strakke karren met nette rechte bossen. We kijken goed naar de rijpheid. Wanneer een pioen te rijp is, halen we deze eruit. We hebben een kwalitatief goed product en dat willen we ook uitstralen.’

Het snijden gaat zeven dagen per week door, het werk in de schuur wordt verdeeld over vijf dagen, van maandag tot en met donderdag en zaterdag.

De pioenen worden ook aan huis verkocht. Er staat geen kraam aan de weg, iedereen kan gewoon de schuur in lopen om bloemen te kopen. Van maandag tot en met zaterdag is er altijd iemand aanwezig. Op zondag ben je ook welkom, maar om er zeker van te zijn dat je niet voor een dichte deur staat, kun je het beste van tevoren even bellen met Esther 06-12082003. Er is keus uit verschillende soorten en kleuren. De prijzen variëren van drie tot vier euro. Er zitten 5 stelen in een bos.

Ook kun je hier cadeaubonnen kopen. https://www.facebook.com/Thieckakkerbouwensierteelt/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page