top of page

Stichting Veldleeuwerik: 15 jaar vooruit!

Stichting Veldleeuwerik vierde in juni haar 15 jarig bestaan met als motto 15 jaar vooruit! Wat komt er de volgende 15 jaar? Sinds 2016 is Hedwig Boerrigter directeur bij de stichting. ‘Ik was nog maar net begonnen toen ik erachter kwam dat we het volgende jaar 15 jaar bestonden. Ik dacht dat moeten we vieren. Hoe uniek is het dat een netwerk met 390 boeren en ruim 50 bedrijven uit de voedselketen al zo lang bestaat en floreert. Gelijk dacht ik ook we moeten niet alleen terugkijken, maar juist vooruit kijken. Wat is een volgende stap voor ons prachtige netwerk? En dat hebben we gedaan met een inspirerend en motiverend programma tijdens ons congres op het akkerbouwbedrijf van de familie Grijzen in Zeewolde, een prachtige locatie, mooi centraal in Nederland en een familie die fantastisch meedacht en waarvoor niets te gek was.’

Op het congres kwamen meer dan zeshonderd bezoekers af. Hierbij waren minstens tachtig boeren uit het netwerk en vele bedrijven. ‘Dit toont wel aan hoe sterk ons netwerk is’, vertelt Boerrigter. ‘Er waren verschillende ministeries aanwezig, leden van de Europese Commissie in Brussel, vertegenwoordigers van waterschappen, het was echt een enorm gemeleerd gezelschap.’ Tijdens het ochtendprogramma namen verschillende sprekers de bezoekers mee in hun visie op de Nederlandse akkerbouw en voedselproductie voor de volgende vijftien jaar. ’s Middags waren er workshops over thema’s als klimaatverandering, plantenveredeling, gewasbescherming, bedrijfsopvolging, natuur en landbouw, big data en de circulaire economie.

Boerrigter kijkt met veel genoegen en een goed gevoel terug op het congres. ‘Het was een mooie netwerkbijeenkomst met prachtig weer en op een toplocatie’. Het was niet toevallig dat Flevoland is gekozen als locatie voor het congres. Stichting Veldleeuwerik startte in 2002 in Flevoland. Telers in de provincie werden zich ervan bewust dat ze na een generatie intensief telen de akkerbouwgrond ook iets terug moesten geven, omdat deze anders uitgeput zou raken. Door samenwerking en het delen van kennis gingen ze samenwerken aan een toekomstbestendige voedselproductie.

Tijdens het congres werd de hernieuwde koers van de Stichting uitgelicht. ‘Met elkaar willen we als netwerk een stip op de horizon zetten met de thema’s bodem, gewasbescherming en biodiversiteit’, legt Boerrigter uit. ‘Hier kan alleen aan gewerkt worden van binnenuit, vanuit de teler en kan niet opgelegd worden door de overheid. Binnen ons netwerk kan iedere teler zijn eigen koers bepalen, kijken wat bij hem persoonlijk en zijn bedrijf past. Op die manier is de kans van slagen het grootst. Met elkaar hebben we tien ambities geformuleerd, die we jaarlijks monitoren. Natuurlijk roept dat ook vragen en soms zelfs weerstand op, want iedereen is al heel goed en duurzaam bezig. Toch prikkelt een beetje competitie onderling ook wel weer. De beloning zit hem in het beter achterlaten van je bedrijf, een duurzaam bedrijf, zodat er ruimte is en blijft voor de akkerbouw in Nederland. Met de nieuwe koers geeft ons netwerk een positief imago aan de akkerbouw in zijn geheel!’

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page