top of page

Maak een Boeren Pitstop en tap en proef onbewerkte Mmmmelk


Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland


Een doodlopende weg in het buitengebied van Zeewolde … daar begin je toch geen picknickplaats en boerderijwinkel? Dit was wat Carolien den Brok zes jaar geleden vaak hoorde toen zij met haar Boeren Pitstop startte bij hun eigen melkveebedrijf. Ze liet zich niet tegenhouden. ‘We hebben hier een gangbaar melkveebedrijf en willen graag aan iedereen laten zien hoe goed onze koeien het hier hebben en vertellen hoe het er op een melkveehouderij aan toe gaat. Mensen hebben vaak zo’n verkeerd beeld van de sector. Joep, mijn man wilde graag een weitje aan de voorkant van de boerderij. En daar heb ik de picknickplaats bij ingericht’.


De picknickplaats groeide uit tot een echte pleisterplaats voor fietsers en families. Boeren Pitstop is iedere dag open van 08.00 tot 20.00 uur en iedereen kan gratis gebruik maken van de faciliteiten en koe(ke)loeren in de stal. Sinds een jaar is er een melktap. De verse melk is onbewerkt, waardoor deze alle belangrijke voedingsstoffen nog heeft en een rijke romige smaak heeft. Naast melk is er duurzaam rundvlees van eigen koeien te koop. Ook vind je vers handgemaakt ijs van de IJsbrouwers uit Biddinghuizen in het boerderijwinkeltje, verse boerenyoghurt, kaas, eieren, pannenkoekenmeel en noem maar op. Alle lekkernijen haalt Carolien rechtstreeks bij collega-boeren uit de buurt. Er zijn steeds meer vaste klanten, die onderweg even afslaan om hun melk, zuivel en andere boodschappen rechtstreeks bij de boerderij te halen. Bij Boeren Pitstop geen verkoophuisje aan de straat, maar een beleving op zich.


Boeren Pitstop ligt aan een druk bereden fietsroute. ‘We krijgen hier ook vaak toeristen. Die komen vanuit Nijkerk, Almere of een vakantiepark in Zeewolde. Sommigen zien we hier wel drie keer in de week. ‘De kinderen wilden weer even naar de koeien hoor’, ‘natuurlijk nog even wat melk tappen om mee naar huis te nemen’ en ‘nu we het ijs geproefd hebben, plannen we onze fietsroutes altijd hierlangs’, vertellen ze dan. Ook zitten hier regelmatig op het terras moeders een boek te lezen, terwijl de kinderen lekker op het erf spelen. Daar genieten wij van.’


Voor de kinderen zijn er skelters en traptrekkers, er is een boomhut en er is van alles te ontdekken over de melkveehouderij door middel van belevingsopdrachten of een thema-wandeling op het laarzenpad.

‘Bij ons op de boerderij kunnen bezoekers alles met eigen ogen beleven. Ze zien de koeien in de stal liggen, naar de melkrobot lopen, zichzelf lekker laten verwennen door de massageborstel en ze kunnen, als ze geluk hebben zelfs een kalfje geboren zien worden. Als bezoekers toekijken hoe we de klauwen van de koeien bekappen, leggen we uit wat we doen.


WandelRondje Rust, Rund en Ruimte

In het kader van ‘boeren en tuinders pakken uit’, een initiatief van onder andere LTO Noord kunnen bezoekers tot en met september het WandelRondje Rust, Rund en Ruimte lopen, een wandeling van 9 kilometer, die start bij Boeren Pitstop. De wandelroute gaat door het buitengebied van Zeewolde, door het Horsterwold en langs de boerenakkers met typisch wijdse Flevolandse vergezichten.


Joep, Carolien en hun kinderen runnen hun melkveebedrijf Erk Dairy op een duurzame manier, zo hebben ze een biogasinstallatie en liggen er zonnepanelen op het dak.


Meer informatie: www.boerenpitstop.nl

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page