top of page

Bouwbedrijf Doorn realiseert herbouw Ellens Landbouwtechniek



In juni 2019 sloeg de toen tachtigjarige Piet Ellens de eerste paal voor de herbouw van Ellens Landbouwtechniek / Samon in Nagele. In december 2019 werd het pand opgeleverd door Bouwbedrijf Doorn met de gedachte in 2020 een open dag te organiseren voor klanten, relaties en belangstellenden. Door corona kon dit helaas niet doorgaan.


Inmiddels wordt Ellens Landbouwtechniek / Samon gerund door de derde generatie Ellens en staat de vierde generatie, broers Mark en Ruben, te trappelen om het bedrijf over te nemen. Ellens/Samon is een gespecialiseerd productiebedrijf in de agro-sector met als hoofdgroep uienoogst machines.


Mark was nauw betrokken bij de herbouw van het bedrijf. ‘We liepen al een tijd met de gedachte voor vernieuwing en waren zelf al aan het tekenen geweest, voordat we een bouwkundig adviseur in de hand namen. Voorheen bouwden we elke keer iets bij. Ons bedrijf bestond daardoor uit meerdere hallen met ongelijke vloeren. De loodsen werden te klein voor onze steeds groter wordende machines, vandaar de keuze voor herbouw. Met bouwadviseur Freek Lammers schreven we een aanbesteding uit. Bouwbedrijf Doorn kwam hieruit voor ons als beste naar voren. Ik kende een aantal projecten van hen en had daardoor goede en betrouwbare referenties, ook zaten zij prijstechnisch goed.’


Doorn nam de coördinerende rol op zich en samen met eigenaar Onno Ellens en zijn beide zonen en adviseur Freek Lammers werden de plannen verder uitgewerkt en onderaannemers Vriend Installatietechniek en Buikema Elektrotechmiek, beide uit Emmeloord, aangetrokken.


Om nieuw te bouwen, moest er eerst gesloopt worden. Op zich geen probleem, ware het niet dat het bedrijf door moest draaien. Een loods die gedeeltelijk werd gesloopt, werd daarom weer wind- en waterdicht gemaakt. Een tijdelijke spuitcabine werd ingericht, de productielijn werd verplaatst en uiteindelijk volgde de uitdaging om de machines te bouwen en afleveringsklaar te maken in een piepkleine ruimte. Het lukte en de herbouw kon beginnen.


Van de hal, met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter, werden eerst de buitenwanden geplaatst. Pas daarna werd de vloer gestort. Dit was een nieuwe uitdaging waarbij een verschil van 15 centimeter in hoogtes van de bestaande ondergronden overbrugd moest worden. Daarna kon de inrichting beginnen met de verschillende afdelingen: lasserij en afbouw met elk twee kraanbanen met de mogelijkheid tot uitbreiding en de spuitcabine.

Het kantoor kreeg een centrale plek in het midden van het pand. Hiermee zitten de tekenaars dicht op de ontwikkeling van het product wat als een voordeel wordt gezien.


De fabriek is van alle gemakken voorzien: deuren die automatisch open en dicht gaan, daglicht dat door de koepels binnen komt gecombineerd met zuinige led verlichting, zonnepanelen, een vloeistofdichte vloer, akoestische wandpanelen en plafond. ‘Je kunt nu gewoon bellen, terwijl alles doordraait in de fabriek. Het is een genot om hier te werken!’


Over de samenwerking zijn alle partijen erg te spreken. Mark Ellens: ‘Wij waren er vanaf het begin van overtuigd dat Bouwbedrijf Doorn er wat moois van zou maken en dat is uitgekomen. Samen met de bouwadviseur en onderaannemers vormden we een goed team, waarmee we eens per twee weken een constructief overleg hadden en waarmee we goed konden schakelen, ook op momenten dat er toch nog iets aangepast moest worden.’


Jacob Loosman: ‘We hadden een strakke planning, maar waren toch flexibel genoeg om zaken bij te sturen en/of aan te passen wanneer dat nodig was. Het samenwerken was heel plezierig. Net als de familie Ellens zijn wij ook techneuten en dat matcht goed. We begrijpen elkaar en konden goed als team werken.’



Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland november 2020.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page