top of page

Boomkwekerij J.P. van Straalen in Luttelgeest groeit in bamboeteelt

Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland, editie 3 - 2021

Boomkwekerij J.P. van Straalen jr is opgericht in 1979 in Waddinxveen. Daar werd begonnen met het kweken van boomkwekerijproducten in de volle grond, maar al snel werd er overgeschakeld naar de pottenteelt. Het bedrijf moest hier wijken voor de aanleg van het Bentwoud, een bos van 2000 hectare.


Er werden verschillende mogelijkheden bekeken en in 1997 koos Van Straalen ervoor om zich in Luttelgeest te vestigen, waar ze nu de beschikking hebben over een perceel van zes hectare grond. Inmiddels is het perceel bijna volledig in gebruik en beschikt het bedrijf over moderne buitenvelden, 7000 vierkante meter glas en 3500 vierkante meter foliekas en een ruime wateropslag. Het bos is nooit aangelegd op de plek van het oorspronkelijke bedrijf, maar Van Straalen heeft geen moment spijt gehad van het vertrek naar de Noordoostpolder. ‘Het bevalt ons hier uitstekend’ vertelt Hans van Straalen, ‘en er ligt hier een mooie toekomst voor onze zoon Marco, die het bedrijf wil gaan voortzetten.’ De laatste jaren is er veel veranderd op het bedrijf om het toekomstproof te maken.


In de periode na 1997 heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in een aantal teelten, waarvan de salix (wilg op stam) het grootste aandeel heeft. Hiervan werden er op het hoogtepunt bijna 200.000 stuks geteeld op jaarbasis. Van Straalen had voornamelijk afzet in het voorjaar, waardoor er een hoge druk op die korte periode kwam te staan. Dit zorgde er ook voor dat het bedrijf afhankelijk werd van grotere klanten. Het bedrijf kweekte op dat moment reeds siergrassen en merkte dat de populariteit hiervan groeiende was. Vanaf het jaar 2015 werd er besloten om op deze toenemende vraag in te spelen en er werd een foliekas gebouwd en een buitenveld omgebouwd om zo gebruikt te kunnen worden voor de teelt van siergrassen. De teelt van wilgen op stam, waarin Van Straalen een naam heeft opgebouwd, blijft er uiteraard bij, maar wordt iets geminderd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf ook in het najaar en de zomer, wanneer de siergrassen op hun mooist zijn, nog een hoop afzet kan hebben.


Ook wordt er gestart met de teelt van Fargesia, een bamboesoort die niet woekert. ‘Dit is heel belangrijk voor de particuliere markt’, vertelt Marco. ‘Mensen willen niet dat hun tuin na een aantal jaar helemaal vol staat met bamboe en met de soorten die wij kweken gebeurt dat niet, Fargesia is namelijk een polvormige bamboe.’


De nieuwe teelt van bamboe past goed bij de siergrassen die Van Straalen reeds kweekte. ‘Bamboe en siergrassen zijn erg populair in tuinen’ vertelt Marco. ‘Het zijn beide nagenoeg onderhoudsvrije planten. Het ruisen van de bamboe geeft een gevoel van rust.’ Vanwege het feit dat deze bamboe-soorten niet woekeren, kan het voor allerlei doeleinden gebruikt worden, zo wordt de bamboe onder andere toegepast als haag, in bakken of potten op het terras, maar ook worden de planten per stuk als blikvanger in de tuin geplaatst.


Het bedrijf is van plan om te blijven investeren in een aantrekkelijk assortiment en experimenteert dit jaar voor het eerst met een nieuw soort siergras waarvan zij het alleenrecht hebben om deze te telen, namelijk een Panicum met rode bladkleur en een rode bloem.


Met deze veranderingen heeft het bedrijf goede stappen gezet richting de toekomst. De teelt van siergrassen en bamboe kan namelijk nagenoeg zonder chemische gewasbescherming plaatsvinden. Ook heeft het bedrijf nu een mooie arbeids- en afzetspreiding door het jaar heen. Van Straalen is blij met de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt en kiest er bewust voor om zich niet in de massa te storten, maar juist te concurreren op kwaliteit. ‘Wij hebben ervoor gekozen om de exclusievere maten te gaan kweken. Wij staan namelijk voor kwaliteit en leveren het liefst aan de bovenkant van de markt, waar deze kwaliteit ook gewaardeerd wordt.’


De klantenkring van Van Straalen is inmiddels zeer divers. Er wordt namelijk geleverd aan exporteurs en handelaren via alle veilingen in Nederland en Duitsland, maar ook direct aan bloemisten, hoveniers, tuincentra en cash & carry’s.


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page