top of page

Beleef de boomgaard bij Vink Fruitboerderij


Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland, editie 2 - 2021. Foto: Klaas Eissens


Cees Vink is vernoemd naar zijn opa, die in 1956 samen met zijn vrouw Annie de eerste pachter was van het fruitteeltbedrijf aan de Zuiderringweg in Kraggenburg. Hij teelde appels en peren. Zoon Jan nam in 1969 het bedrijf samen met zijn vrouw Ans over. Ans startte met de verkoop van fruit aan huis en ging fruitmanden en -schalen maken. Hiermee legde zij de basis voor de huidige Vink Fruitboerderij met de uitgebreide boerderijwinkel en de pluktuin.


Cees Vink kwam in 1998 bij zijn vader in de maatschap. In 2005 nam hij het bedrijf over. In de jaren dat hij samen met zijn vader werkte, mocht hij creatief meedenken over de bedrijfsvoering. ‘Mijn vader liet mij heel vrij’, vertelt Cees. ‘Wanneer ik een dag de hort op wilde om te kijken wat collega’s deden of om te kijken bij ondernemers die bijvoorbeeld zelf jam maakten dan liet hij mij gewoon gaan.


In 2002 begonnen we met jam maken, dat gebeurde nog gewoon in de keuken en mijn moeder experimenteerde wel eens wat met ingrediënten, dus dan smaakte de jam de ene keer wat anders dan de andere keer. Soms kwamen er klanten terug en die vroegen dan om een bepaalde jam, omdat ze die lekker vonden, maar dan was de jam van dat moment weer net iets anders, er was geen continuïteit en we hadden geen capaciteit om extra vraag aan te kunnen of meer jam van een bepaalde smaak te maken.


In 2005 zijn we gestart met een professionele jamkeuken, waar we jam maken op recept en waar we ook massa kunnen maken. Tegenwoordig maken we ook veel jam voor andere fruittelers, die het fruit bij ons brengen, waarvan wij dan de jam maken en het verpakken en het zo weer naar hen teruggaat. Onze eigen jam maken we onder ons eigen label ‘lekker puur’ en deze wordt door ketens in heel Nederland en andere boerderijwinkels verkocht. Daar ben ik wel heel trots op.’


Cees en partner Marjolein Hooijman spelen met hun fruitboerderij steeds meer in op de beleving van het buitenleven. ‘Toen ik op het bedrijf kwam’, vertelt Cees, ‘hebben we de winkel steeds meer opgewaardeerd, zijn we zelf fruitsap gaan persen, wat we onder andere afzetten naar de horeca en zijn we gestart met de pluktuin’.


Het idee voor de pluktuin deed Cees op tijdens zijn stages in Engeland en Nieuw-Zeeland. ‘Daar was zelf fruit plukken al heel populair. Vanuit Londen kwam men naar het platteland om zelf blauwe bessen en aardbeien te plukken. In Nederland kwamen toen nog alleen de grote gezinnen het erf op om producten kopen. Men kwam met jutezakken en op klompen om zoveel mogelijk producten voor zo weinig mogelijk geld op te halen. In Engeland was dat heel anders, daar kwam de stadse bevolking zelf het platteland beleven en mochten de producten ook wat meer kosten.’


Ook in Nederland kwam de omslag en werd het bezoekje aan de boer een leuk uitje voor gezinnen en senioren en met corona werd het kopen bij de boer alleen nog maar populairder. ‘We merken het laatste jaar zeker dat er meer nieuwe klanten naar de winkel komen. Ook hadden we het geluk dat onze plukdagen gewoon door konden gaan, omdat er veel ruimte is en het is buiten. Voor veel mensen was dit één van de weinige uitjes die ze konden doen. Je ziet dat mensen er ook echt blij van worden om heerlijk buiten bezig te zijn en even hun zorgen vergeten Hopelijk kunnen de plukdagen dit jaar weer zonder restricties doorgaan.


In de pluktuin laten we zien hoe appels en peren geplukt worden en mogen mensen zelf beleven hoe het is om je eigen eten te oogsten. Proeven is natuurlijk toegestaan en regelmatig mag er een kijkje in de jamkeuken genomen worden. Door de ramen kan je zien hoe hygiënisch en schoon er gewerkt wordt en daarmee hoe veilig het voedsel van de boerderij is.’


De ‘Lekker Puur’ jam wordt net als het fruitsap afgezet in heel Nederland. ‘We gaan zelf de boer op om onze klanten te winnen. Hierdoor zijn de lijnen lekker kort. We zijn eerst begonnen met verkoop aan de horeca, maar nu gaan onze producten meer naar bakkers en delicatessenwinkels.’


In de boerderijwinkel van Vink Fruitboerderij worden naast eigen producten ook producten van anderen en van de groothandel verkocht, zodat je er terecht kunt voor al je groente en fruit en aanverwante artikelen en cadeaus.


Daarnaast heeft Vink Fruitboerderij een groot assortiment oude fruitbomen. Voor alle informatie bezoek de website https://www.vinkfruitboerderij.nl.

Kommentit


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page