Almeerse Weelde: bewust maken van wat de natuur dichtbij te bieden heeft
Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland, editie 3 - 2021
‘Goh wat een weelde!’ Dit zei een medewerker van de gemeente Almere toen De Stadsboerderij voor hen een lunch op locatie had georganiseerd. Arjan Dekking, die hielp als vrijwilliger en Tineke van de Berg van De Stadsboerderij hoorden dit en zeiden: ‘ja ‘Almeerse Weelde’. Want alles wat we hier serveren is lokaal product’. Zo werd de naam voor Almeerse Weelde geboren. Dit was in 2011. Vanaf die tijd ontwikkelde Almeerse Weelde zich organisch en konden Almeerse boeren en burgers zich aansluiten om samen Almeerse Weelde vorm te geven. Sinds 2019 is Almeerse Weelde een stichting.
Bij Almeerse Weelde zijn onder andere aangesloten: stadsboeren, jammakers, wildplukkers, kruidenkenners, notenrapers, maar ook ambachtslieden en kunstenaars. Vanuit Almeerse Weelde ontstonden ook weer nieuwe bedrijfjes, zoals een bakker, een cateringbedrijf en een handel in streekproducten. Iedereen is met elkaar verbonden door de liefde voor de natuur en de producten, die daarin te vinden zijn en de stadsboerderij. ‘En die liefde delen we graag met anderen’, vertelt Dekking. ‘Bewustwording is bij ons het hoogste doel. We willen graag veel mensen betrekken bij onze werkzaamheden en de liefde voor de natuur meegeven, laten zien dat er ook binnen een stad als Almere veel te doen valt met datgene dat de natuur te bieden heeft. Pas daarna komt de economie, maar alles wat we doen moet wel kloppen. De kleinschalige bedrijven die bij ons aangesloten zijn, moeten wel rond kunnen komen.’
Iedereen kan met de vrijwilligers van Almeerse Weelde mee om zelf te beleven hoe het is om producten in de natuur te oogsten en ze daarna te gaan verwerken en verkopen. Vanaf maart (daslook) tot november (sleedoorn) zijn er producten te oogsten.
Ook kun je meewerken aan educatieve programma’s of Almeerse Weelde promoten op markten of bij evenementen. Almeerse Weelde heeft een groot netwerk, waar iedereen op deze manier onderdeel van uit kan maken. Het is een leerzaam en levendig netwerk. Wanneer je deel uitmaakt van het netwerk wordt er wel van je verwacht dat je regelmatig actief bent.
In werkgroepen worden kennis en materialen gedeeld. Op deze manier kan er efficiënt gewerkt worden en zijn de kosten lager. Er is een samenwerking met het onderwijs (Aeres en Wageningen Universiteit), die verschillende projecten doen op het gebied van doorontwikkeling en het verder verbeteren van de samenwerking.
Sinds kort heeft Almeerse Weelde een eigen perceeltje in de wijk Oosterwold, waar bijvoorbeeld bessen, rabarber en aardbeien geteeld worden. Alle producten van Almeerse Weelde zijn zoveel mogelijk biologisch.
Door het aanbieden van workshops, catering te verzorgen, kerstpakketten en relatiegeschenken samen te stellen en natuurlijk door elkaars producten te verkopen hoopt Almeerse Weelde de Almeerse economie te versterken. De producten zijn op diverse plaatsen te koop, zoals bij de biologische supermarkt Odin in Oosterwold, bij verschillende horecagelegenheden en bij de VVV.
Het bestuur van Almeerse Weelde bestaat uit vijf personen, er zijn 15 deelnemers (bedrijven) aangesloten en er zijn 40 tot 50 wildplukkers / oogsters betrokken. Om het merk Almeerse Weelde te mogen gebruiken is er een collegiale toets, waarbij door de deelnemers een kijkje bij elkaar in de keuken wordt genomen. Deelnemers denken op deze manier met elkaar mee hoe ze verder kunnen verduurzamen.
Iedere zaterdagochtend van 09.30 – 13.00 uur is er een boerenmarkt op De Stadsboerderij. Hier heeft Almeerse Weelde een eigen kraam, waar informatie over Almeerse Weelde beschikbaar is. Verschillende deelnemers van Almeerse Weelde hebben ook een eigen kraam met eigen producten. Zij zijn herkenbaar aan het logo van Almeerse Weelde.
Comments