top of page

Hoeve Vredeveld: Boer en leven


Op Hoeve Vredeveld in Lelystad is van alles te beleven. Er is een akkerbouwbedrijf, waar verschillende gewassen geteeld worden, er lopen twee verschillende soorten koeien rond. De producten van het akkerbouwbedrijf, de melk en het vlees van de koeien worden verkocht in de boerderijwinkel, die gerund wordt door de deelnemers van de zorgboerderij en dan is er ook nog een kinderopvang.

Iedereen is van harte welkom om de boerderij te komen ontdekken. Kijken hoe de groentes groeien, eieren rapen bij de kippen, bloemen plukken, aardbeien, groente of fruit oogsten en bij de koeien kijken. Afrekenen van de zelf verzamelde producten doe je in de uitgebreide boerderijwinkel. Zo wordt een bezoekje aan de boerderijwinkel een echte belevenis.

De boerderijwinkel is onlangs vergroot tot een ruime gezellige winkel met eigen producten en producten uit de streek. ‘We verkopen allerlei eigen producten in de winkel, waaronder het vlees van onze Herefordkoeien en de melk van onze melkkoeien’, vertelt Astrid van Telgen-Groot. Samen met haar vader Sjaak Groot is zij verantwoordelijk voor de zorgboerderij. Haar man runt de koeienboerderij en een oom heeft de verantwoording voor het akkerbouwgedeelte.

In de boerderijwinkel kun je voor bijna alle dagelijkse boodschappen terecht. Naast de eigen producten zijn er producten, zoals aardappelen, uien, appels, meel, bier, wijn, sappen, advocaat, chips en boerenkaas te vinden van boeren uit de omgeving. Ook worden er andere biologische producten uit Nederland verkocht. Astrid en de medewerkers in de winkel vertellen graag waar de producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Ook geven de zorgdeelnemers met plezier een rondleiding over de boerderij. In de winkel en bij de rondleidingen worden de maatregelen van het RIVM in acht genomen.

Alle akkerbouwproducten, het vlees en de melk van Hoeve Vredeveld zijn biologisch. In 2015 is er bewust omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. ‘Daarvoor waren de vleeskoeien ook al bio, maar niet gecertificeerd, met het melkvee erbij is er gekozen om wel te certificeren en zijn we in de akkerbouw ook gelijk omgeschakeld.’

De Herefordkoeien zijn heel vriendelijk en hebben een rustig karakter. ‘Daarom passen ze zo goed op de zorgboerderij’, vertelt Astrid. Ondertussen loopt ze de koeienstal in om ze naar de voerplaats te leiden, waar haar dochter Jolien van zeven ze rustig aait. ‘Onze koeien lopen niet alleen hier op de boerderij, maar ook in natuurgebieden van het Flevolandschap. Prachtig om ze daar te zien grazen.’

De Herefordkoeien worden voor het vlees gehouden. ‘We laten ze slachten bij slager Van Norel in Oldebroek’, vertelt Astrid. ‘Daarna vindt de verwerking en het verpakken hier op de boerderij plaats met deelnemers van de zorgboerderij. Zij verpakken het vlees in grote en kleine porties en dan wordt het ingevroren en is het verkrijgbaar in onze boerderijwinkel. We hebben klanten die speciaal voor het vlees hierheen komen.’

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page