top of page

Aventurijn Zorg daar waar je thuis mag zijn


Aventurijn Zorg bestaat uit zorgboerderij Hof van Schokland en de zorgwoning met daarbij drie appartementen Hof van Bant. Door brand in november 2019 is de zorgboerderij op Schokland tijdelijk buiten gebruik en worden de zorgcliënten opgevangen bij Deelwerk aan de Randweg in Emmeloord. Aventurijn Zorg heeft hier de beschikking over een grote kas met schuur en diverse ruimtes, waaronder een gecreëerde timmerwerkplaats, een groentekas en een creatief atelier voor activiteiten.

Op woensdagavond 20 november heeft een uitslaande brand Hof van Schokland verwoest. De grote schuur, met het mooie restaurant, de net verbouwde kantine, de timmerwerkplaats en het kantoor, zijn volledig afgebrand. De brandweer heeft de omringende schuren kunnen redden en de dieren zijn ongedeerd gebleven en hebben een nieuw onderkomen gekregen in de kas.

‘Wat er dan op je afkomt en wat er allemaal geregeld moet worden, is onvoorstelbaar’, vertelt Marjan de Smit, eigenaar van Aventurijn Zorg. ‘We kwamen echt in een rollercoaster. Overleg met de verzekering, vervangende ruimte voor de opvang van onze deelnemers, en zoveel kleine dingen waar we tegenaan liepen.’

Gelijk de dag na de brand werd medewerker Ramon Regeling gebeld door René van Amersfoort van Deelwerk NOP in Emmeloord. Hij bood ruimte aan. ‘We beseften het eerst niet echt. Een kas middenin Emmeloord, waar dan?’, dacht Ramon. ‘We maakten een afspraak en gingen kijken. De ruimte maakte ons blij. De sfeer die hier hangt, past echt bij wat wij onze deelnemers willen bieden en we waren er dan ook snel uit. Met de begeleiders van de dagbesteding is er hard gewerkt om zo snel mogelijk alle deelnemers weer te kunnen opvangen. Dit om samen te praten over de brand en met elkaar het verdriet te verwerken. We mochten in de kas en de grote kantine alles veranderen en herinrichten naar onze wensen. Zeven dagen later konden we hier al starten. We zijn erg blij dat we de deelnemersgroep bij elkaar hebben kunnen houden. Ook dit helpt mee in het verwerkingsproces.’

Alle vijftien deelnemers kwamen naar de Randweg voor de dagbesteding en voelden zich er al gauw thuis en veilig ook al wordt de boerderij nog dagelijks gemist. De ruimtes werden hen eigen gemaakt met een zelfgemaakte kalender en zelfgemaakte kunstwerken aan de muur. De kippen, eenden en andere beesten kwamen naar de Randweg en kregen hun eigen verblijfsruimte. In de kas werden groentes en aardbeien geplant. De werkbank werd in gebruik genomen en zo kon iedereen weer doen wat hij/zij gewend was. ‘We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk activiteiten vanuit de boerderij terug te brengen naar onze nieuwe locatie. Een verandering van locatie was voor velen al groot. De voorspelbaarheid in activiteiten was daarom voor ons erg belangrijk om aan te bieden aan de deelnemers’.

‘We gingen ook samen met alle deelnemers kijken bij de afgebrande boerderij. Dit was goed voor de verwerking. In de krant zagen ze alleen maar foto’s met uitslaande vlammen. Nu hebben ze kunnen zien wat er is overgebleven, een schuur zonder dak. Hierdoor kunnen ze beter relativeren wat er gebeurd is en waarom ze nu in Emmeloord werken. Ondanks dat dit voor veel deelnemers een pittige dag was, kwamen er ook gelijk praktische vragen over het meenemen van spullen voor de dieren en kwam de vraag of de twee skelters mee mochten naar Emmeloord. Na dit bezoek ontstond er ruimte en gingen we al gauw weer over in de praktische modus. Nuttige dingen doen rondom de boerderij, de tuin en de kas onderhouden.

Toen alles net weer goed op stoom was na de brand, volgde corona, een volgende klap voor de deelnemers van de zorgboerderij. Doordat in Hof van Bant verschillende deelnemers in een huissituatie bij elkaar wonen, viel de dagbesteding nooit helemaal stil. Voor de externe deelnemers werd er individuele begeleiding georganiseerd en kwam er tweemaal per week een begeleider langs. Er werd dan gewandeld, gefietst en vooral gepraat. ‘In kleine groepjes konden we naar Schokland om bijvoorbeeld de kas te onderhouden en klaver te zaaien.’

Blij is iedereen dat vanaf 15 juni de dagbesteding weer helemaal open is. Deelnemers kunnen weer doen waar ze goed in zijn en wat ze gewend waren, schermen maken van wilgentenen, planken schilderen voor het Flevolandschap, de rommel rondom Schokland opruimen, de kippen en konijnen verzorgen, aardbeien telen, knutselen enzovoort. ‘Natuurlijk houden we ons aan alle maatregelen maar we zien vooral kansen en zorgen voor een positieve werksfeer waarin er gepraat kan worden over de afgelopen maanden’.

Marjan en haar team zijn samen met de architect volop bezig met het ontwerp voor de nieuwe dagbestedingslocatie op Schokland. De verwachting is dat ze nog zeker een jaar in Emmeloord blijven. ‘Maar we gaan zeker terug naar Schokland’, besluit Marjan.

http://www.aventurijnzorg.nl/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page