top of page

De Beleving: inspireren, verleiden, leren, ontmoeten op ’t land

Vier jaar geleden gooide Erik Vos het roer om. Sindsdien runt hij De Beleving in Zeewolde met veel plezier en enthousiasme. Aan het eind van zijn loopbaan in de financiële wereld schoolde hij zich om als chef en onderneemt hij nu met zijn eigen bedrijf Kook & Beleef. ‘Ik was altijd al gek van koken en ik had de financiële wereld wel gezien. Ik werkte als controller, financieel directeur en had de hele wereld al over gereisd voor verschillende bedrijven in diverse sectoren. Mijn ouders hadden een vishandel waar ik in mijn jeugd veel gewerkt heb. Zelf ging ik een financiële studie doen, deed mijn MBA in Amerika en kwam achtereenvolgens terecht in de telecom, de zuivel en als laatste in de groente en fruit’.

De laatste jaren werkte Erik als financieel directeur bij Smeding Groente en Fruit, een familiebedrijf. Behalve de cijfertjes vond hij ook de branche interessant en ging hij zich steeds meer met beleids- en operationele zaken bezighouden. Waar komen de producten vandaan en waar gaan ze heen, hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen we dat zo. De energie die hij kreeg van de kooklessen en de mooie verse AGF-producten die hij dagelijks voorbij zag komen, deden hem besluiten om een andere weg in te slaan. ‘Op een gegeven moment had ik genoeg van de cijfertjes en heb ik het bedrijfsleven vaarwel gezegd. Ik wilde mijn passie verder volgen en dagelijks met die mooie producten werken. Een jaar lang heb ik onderzocht wat echt bij me zou passen. Ik heb bijvoorbeeld met een foodtruck op evenementen gestaan, maar kwam er al snel achter dat dat niet helemaal was wat ik wilde. Ook het werken in restaurants gaf mij niet de voldoening die ik zocht. Toen kwam ik in contact met de boeren-eigenaren van De Beleving’.

De Beleving is zo’n 10 jaar geleden opgezet door 4 biologische boeren als inspiratie centrum. Ze vertellen hier het verhaal van hun bijzondere samenwerking waarbij elke boer zich op zijn eigen specifieke producten kan richten en tegelijk van elkaars areaal gebruik maken. Daarnaast hanteren ze de spelregels van biologische en duurzame landbouw, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, veelvuldige vruchtwisseling wordt gehanteerd en nieuwe landbouwtechnieken worden toegepast. Zo wordt geëxperimenteerd met strokenteelt, gebruiken ze op hun tractoren GPS apparatuur en passen ze circulaire landbouw toe met de biologische melkveehouder. Samen hebben ze 2.000 hectare landbouwgrond. Ook vertellen ze graag hoe het zaadje en het plantje uiteindelijk een consumentenproduct worden en hoe het uiteindelijk in het schap van de supermarkt terecht komt.

De boeren eigenaren zochten voor hun inspiratiecentrum iemand die alles ging regelen en Erik zocht een plek waar hij zijn passie kon gaan uitoefenen: mensen culinair verwennen en met kooklessen gasten inspireren. ‘Het was eigenlijk direct een perfecte click’, zegt Erik. ‘Het mooie verhaal van de boeren kan ik namelijk compleet maken door met de gasten te ontdekken wat je met de ingrediënten in de keuken kan, welke smaak combinaties er zijn en hoe je uiteindelijk iets lekkers, voedzaam en aantrekkelijks op tafel zet. En zo is eigenlijk de hele cirkel rond: van zaadje tot en met het genieten van de producten op je bord en het verleiden van je gasten.

De kas van De Beleving is een inspirerende en open ruimte met weidse uitzichten, waarbij je direct in contact staat met de natuur. Het beschikt over een grote keuken die als kookschool dient, waar zo’n 15 tot 20 gasten tegelijk kunnen koken. Daarnaast is er een grote ruimte voor vergaderingen en presentaties, die zo kan worden omgebouwd tot een feestlocatie. Er is een bar en een gezellige inrichting. Het grote terras biedt in de zomer veel mogelijkheden en je hebt uitzicht op de pluktuin, waar de verschillende gewassen van de boeren in stroken zijn ingezaaid. ‘Een snoeptuin om met de gasten direct van het land je ingrediënten voor de maaltijd te oogsten’, zegt Erik.

Erik vindt het fantastisch om met mooie en verse producten te werken en zijn passie voor het koken met zijn gasten te delen. ‘Als je net wat beter begrijpt wat er in de pan gebeurt en je leert en durft te spelen met smaak, ingrediënten en kleuren op het bord, worden mensen blij en gelukkig van het eindresultaat. En als dan al dat moois en lekkers op tafel staat, gemaakt door de gasten zelf of door mijzelf met m’n team, dan volgt er vanzelf applaus. Nou, dat heb ik in mijn eerdere carrière in de financiële wereld niet vaak meegemaakt’, zegt Erik lachend.

geschreven voor: www.agfl.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page