top of page

Boerderij Groeizaam: al onze eigen producten via de winkel verkopen

Marc en Sanne van Niekerk runnen nu ruim een jaar Zorgboerderij Groeizaam zelfstandig. De boerderij biedt dagbesteding aan gemiddeld twintig personen per dag. Zij worden bij het hele proces op de boerderij betrokken en werken op verschillende niveaus mee op de boerderij en in de boerderijwinkel.

Tussen Kerst en Oud & Nieuw vorig jaar is de boerderijwinkel grondig verbouwd, aangepast, mooier gemaakt en vergroot. ‘In de winkel staan de producten ruimer opgesteld. We hebben een koffie/theehoek gecreëerd. Het kantoor hebben we bij de winkel aan getrokken en de werkplek geïntegreerd in de winkel’, vertelt Marc. ‘Op deze manier is de begeleider veelal in de winkel aanwezig en kan onze deelnemers begeleiden bij de werkzaamheden. Hiermee hopen we de service omhoog te brengen’. Tijdens de verbouwing is er goed in het oog gehouden dat er een goede en veilige werkplek voor de deelnemers werd gecreëerd, waar ze op een voor hen passende manier midden in de maatschappij kunnen werken. Zorg blijft daarbij centraal staan.

De winkel is op 30 januari feestelijk geopend door wethouder Hans Wijnants in het bijzijn van alle deelnemers. Een aantal van hen knipte trots een lintje door. Samen met klanten en relaties is er geproost op de nieuwe winkel.

Martijn is één van de deelnemers, die vast in de winkel werkt. Behalve het helpen van klanten, stickert en prijst hij ook de producten. ‘Het is best druk, dan ben je bezig alles te stickeren en dan komt er ook een klant, die van alles wil vragen, maar het is wel leuk werk’.

In de nieuwe winkel vind je de producten die door de deelnemers op de zorgboerderij zelf geteeld worden. Afhankelijk van het seizoen zijn dit bijvoorbeeld aardappelen, sla, kool en pompoenen. Ook worden er biologische producten ingekocht. ‘We verkopen alleen biologische producten, naast vers ook droogproducten, dus in principe kun je hier voor de hele week je boodschappen doen’, vertelt Marc. Kaas en vlees wordt ingekocht bij Eko boerderij De Eerste in Marknesse, er is één keer in de week vers brood van de plaatselijke bakker en twee keer in de week komen er producten van de biologische groothandel.

Het uiteindelijke doel is om alle producten die op de boerderij worden geteeld in de eigen winkel te verkopen. Daarvoor moet er nog wel van alles veranderen op de boerderij. ‘Van veel producten hebben we te veel, dus deze leveren we aan de groothandel’, vertelt Marc. ‘Wanneer we echt alles in eigen winkel willen verkopen, moeten we kleinere hoeveelheden van meer producten gaan telen. Dat kan niet zomaar, daar is veel organisatie voor nodig.’

Bij Boerderij Groeizaam heeft iedere deelnemer zijn eigen weekprogramma, waarbij rekening gehouden wordt met wat de deelnemer het liefst doet. ‘Natuurlijk heeft de één voorkeur voor het werken in de buitenlucht op het land of wieden van onkruid in de bloemenpluktuin en staat de ander liever in de winkel of pakt in de schuur de producten in. We kijken naar ieders kwaliteiten en zetten hen in op de plekken die bij hen passen, maar proberen daarin wel af te wisselen.’

‘We zijn continu op verschillend niveau bezig’, vertelt Sanne. ‘Dat maakt het werk afwisselend, leuk en ook spannend. Wat voor de één heel gemakkelijk is, kan voor de andere een buitengewone uitdaging zijn. Continu kijken we naar de persoonlijke ontwikkeldoelen van onze deelnemers. Voor de één kan het doel zijn door te stromen naar een regulier bedrijf, terwijl de ander al genoeg heeft aan een plezierige werkdag’.

Dat de boerderij tegen Emmeloord aan ligt zien Sanne en Marc als voordeel. ‘We zijn makkelijk bereikbaar voor onze deelnemers en ook voor de klanten in onze winkel. Ook komen er regelmatig wandelaars met en zonder honden voorbij. Dit maakt dat onze deelnemers veel contact maken met anderen. Wij vinden dat belangrijk.’

Op dit moment is er nog plaats bij Boerderij Groeizaam voor deelnemers die in de winkel willen werken.

Geschreven voor Agrarisch Flevoland, editie 2 - 2020

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page