top of page

Appels van Dekker zijn extra lekker

‘Niet te vroeg plukken, dat is het geheim’, vertelt Coby Dekker ‘dat maakt onze appels extra lekker.’ Al vanaf de start van hun fruitteeltbedrijf in het begin van de jaren ‘80, verkoopt de familie Dekker appels aan huis. Er kwamen steeds meer producten bij. Eerst alleen producten, die ze zelf teelden, later ook producten uit de regio en sinds 2012 hebben ze zich aangesloten bij het Landwinkel concept. ‘Voor ons is dit gemakkelijker. Alles wat we willen verkopen kunnen we in één keer bestellen en wordt dan bij ons geleverd. Hiervoor moesten we langs verschillende bedrijven om alles op te halen,’ vertelt Coby. ‘Naar de ene buurman voor de jam, weer naar een ander voor sap en dan zat je met minimale hoeveelheden die je moest afnemen en wat je dan maar weer op tijd moest kwijtraken. Voor ons is dit gemakkelijker en de klant weet beter wat ons assortiment biedt.’

In 1981 kwamen de ouders van Simon Dekker vanuit Dronten naar het grotere fruitteeltbedrijf in Zeewolde. De boomgaard werd aangeplant, maar voordat er een goede oogst van de bomen kwam, gooide strenge nachtvorst in 1984 roet in het eten. Alle bomen vroren dood. De hele investering in de nieuwe boomgaard ging verloren. Er werd niet bij de pakken neergezeten en snel werd er weer een nieuwe boomgaard aangeplant. Het duurde weer twee jaar voordat hier een goede oogst vanaf kwam. In die tijd waren de prijzen voor het fruit laag en was het moeilijk het hoofd boven water te houden. Dit was voor de familie Dekker reden om een huisverkooppunt te starten.

Een huisverkoop heeft als voordeel dat er een schakel in de verkoopketen wordt overgeslagen. Voor de familie Dekker had dat als voordeel dat er minder kosten waren die anders voor het veilen van de appels werden gemaakt. Voor de kwaliteit van de appels heeft het als voordeel dat ze minder lang onderweg zijn en daardoor verser bij de klant komen. Met de leus "Appels van Dekker zijn extra lekker" werden de klanten benaderd. Er werd al gauw een behoorlijke klantenkring opgebouwd.

Oudste zoon Simon nam het bedrijf van zijn vader over. Simon ging in februari 1996 met zijn gezin op het bedrijf wonen. Zijn vrouw Coby werkte sinds 1991 bij de fruitteelt-proeftuin. Toen deze werd opgeheven is ze thuis op het fruitbedrijf gaan werken en heeft zich geleidelijk aan over de winkel ontfermd.

In 2002 werd er een nieuwe winkel gebouwd. Coby: ‘In 2012 hebben we ons voor de winkel aangesloten bij de Landwinkel coöperatie. Hierdoor konden we het assortiment in onze winkel vergroten. Onze (streek)producten hebben een puur en ambachtelijk karakter. We hebben nu voor een groot deel vaste klanten. Zij komen uit de buurt, maar ook uit de verre regio, zoals Almere, Lelystad, Nijkerk en de rest van de Veluwe’.

De winkel ligt op een redelijk doorgaande route en is daardoor goed bereikbaar. Hierdoor komen er ook regelmatig toevallige voorbijgangers naar de winkel. Coby geniet daarvan. ‘We geven dan ook voorlichting. Wanneer de appels geplukt worden en dat ze dan de koeling ingaan, zodat er ook in maart nog lekkere appels verkocht kunnen worden. We merken dat bezoekers het leuk vinden om meer te horen over het productieproces en over het telen van fruit.’

Voor de klanten uit het dorp heeft de winkel ook een sociale functie. ‘Regelmatig komt er wel een groepje ouderen binnen, die een toertje maken op de (elektrische) fiets. Voor hen is het echt een uitje om even langs te komen. Ze kopen dan een zak lekkere appels of een potje jam of andere kleine boodschap die makkelijk op de fiets meegaat en hebben dan gelijk een sociaal praatje en kunnen even hun ei kwijt. Ik vind dat een hele mooie kant van het hebben van een winkel aan huis.’

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page