top of page

Samenwerken is op Boerderij GroeiZaam het sleutelwoord

Sanne en Marc van Niekerk runnen sinds februari van dit jaar Zorgboerderij GroeiZaam zelfstandig. Daarvoor maakte de boerderij onderdeel uit van Triade waar ze beiden werkzaam waren en als zorgboer en -boerin aan de slag waren.

Marc was eerder begonnen (4 jaar geleden) als zorgboer, al met de intentie om de boerderij over te nemen. Sanne is later (2.5 jaar) ook bij Triade in dienst gegaan. Marc werd enthousiast van het werken op de boerderij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en stortte zich op het overnametraject. Nu runnen ze samen de boerderij naar eigen inzicht.

De boerderij biedt dagbesteding aan totaal dertig personen. Zij worden bij het hele proces op de boerderij betrokken en werken op verschillende niveaus mee op de boerderij en in de boerderijwinkel. ‘Natuurlijk heeft de één voorkeur voor het werken in de buitenlucht op het land of wieden van onkruid in de bloemenpluktuin en staat de ander liever in de winkel of pakt in de schuur de producten in. We kijken naar ieders kwaliteiten en zetten hen in op de plekken die bij hen passen, maar proberen daarin wel af te wisselen.’

‘We zijn continu op verschillend niveau bezig’, vertelt Sanne. ‘Dat maakt het werk afwisselend, leuk en ook spannend. Wat voor de één heel gemakkelijk is, kan voor de andere een buitengewone uitdaging zijn. Continu kijken we naar de persoonlijke ontwikkeldoelen van onze cliënten. Voor de één kan het doel zijn door te stromen naar een regulier bedrijf, terwijl de ander al genoeg heeft aan een plezierige werkdag’.

Voor Sanne en Marc ligt er ook een uitdaging in het stabiel houden van de deelnemersstroom. ‘We hebben nu nog veel cliënten, die ook al deelnamen aan het proces op de boerderij toen deze nog onder de organisatie van Triade viel. Voor ons is het nu de uitdaging een goeie groep bij elkaar te houden, die we de goede zorg kunnen geven en de uitdaging om op niveau te kunnen blijven werken.’ Uitstroom van cliënten ontstaat bijvoorbeeld door leeftijd of het vinden van een baan in het reguliere circuit. Om alles rond te kunnen zetten, moet het aantal cliënten op peil blijven, maar met het aannemen van nieuwe cliënten kijken Sanne en Marc wel goed of diegene past bij hun werkomgeving. ‘We stellen onszelf elke keer de vraag of we de nieuwe cliënt de zorg en veiligheid kunnen bieden die gewenst is. Daarnaast moet de deelnemer in de bestaande groep passen, aansluiting kunnen vinden en samen kunnen werken.’

Dat de boerderij tegen Emmeloord aan ligt zien Sanne en Marc als voordeel. ‘We zijn makkelijk bereikbaar voor onze deelnemers en ook voor de klanten in onze winkel of de mensen die een boeket willen plukken in onze tuin en ook komen er regelmatig wandelaars met en zonder honden voorbij. Dit maakt dat onze deelnemers veel contact maken met anderen. Wij vinden dat belangrijk.’

Na de overname van de boerderij van TriAde zijn er verschillende dingen veranderd op de boerderij. Zo is het verwerken van olijven erbij gekomen. ‘Ik werkte al in de olijven’, vertelt Marc, ‘en zag dit als een mooie aanvulling op de producten die al geteeld werden. Daarnaast hebben we hiermee een uniek eigen product in onze boerderijwinkel. Het liefst zou ik meer verschillende producten telen op kleinere stukken grond, zodat we het grootste deel van onze producten lokaal en in onze eigen winkel kunnen verkopen. Nu gaat er ook nog veel naar de groothandel.’ Totaal heeft de boerderij 5,5 hectare grond waarop producten als aardappels, pompoenen, kolen, rode bieten, bonen, knolselderij en uien geteeld worden.

Ook willen Sanne en Marc meer activiteiten organiseren, zoals het bestaande oogst- en pompoenfeest. ‘Beleving en interactie met de buurt vinden we belangrijk’.

Meer informatie: https://www.facebook.com/BoerderijGroeizaam/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page