top of page

Vrijwilligers kracht van Bloembollen Vakdagen Flevoland


Elke woensdagochtend wordt er druk geklust in de schuur van Roel en Jeannet Hogenkamp aan het Creilerpad in Creil. Vrijwilligers van de Bloembollen Vakdagen Flevoland zijn bezig met de voorbereidingen van de vaktentoonstelling op 2 en 3 februari in de Profytohallen in Creil. Iedere vrijwilliger heeft zo zijn eigen professie en talent. Henk van Drie is de drijvende kracht achter de groep en Yvon Faber is het creatieve brein en verantwoordelijk voor de uitvoering van de algehele uitstraling van de tentoonstelling.

Een jaar wordt er gewerkt aan de vaktentoonstelling. Het begint met ideeën en een thema, waarna er een moodbord wordt gemaakt aan de hand waarvan ingekocht en gewerkt kan worden. Het thema voor 2017 is export. De bloembollensector in Nederland heeft een marktaandeel van ongeveer 60 procent van de wereldproductie in bloembollen en de Nederlandse handelsbedrijven nemen circa 85 procent van de wereldhandel voor hun rekening. De Verenigde Staten is altijd al de belangrijkste afzetmarkt geweest. Binnen Europa is de afzet al jarenlang stabiel, waarbij achtereenvolgens Duitsland, Groot Brittannië en Frankrijk de lijst aanvoeren.

Met wereldbollen, wegwijzers, landkaarten en vlaggen wordt het thema tot uitdrukking gebracht. Te zien is bijvoorbeeld hoe veel kilometer de bloembol aflegt, voor hij in het land van bestemming aankomt. Piet van de Avoird, vrijwilliger vanaf het begin en oud bollenteler tekent met veel geduld de wereldkaart in. Met een merkstift, dus fouten zijn niet geoorloofd. ‘Maar daar heb ik een trucje voor’, lacht hij en houdt een raderwieltje omhoog. Prachtig vindt hij het om betrokken te zijn bij de uitvoering van de vaktentoonstelling. ‘Al vanaf het tweede jaar Creiler Flora werk ik mee. Toen waren er behalve vakdagen ook publieksdagen. Mooie herinneringen heb ik daaraan. Het was toen wat grootser, maar het is nu nog even creatief als toen. Ik vind het leuk om te doen en ik heb nu ook de tijd. En wanneer je na de tijd de mooie reacties van de bezoekers hoort, geeft dat een hoop voldoening. We zetten de sector op een goeie manier in de schijnwerpers.’

Ben van Vliet is aan het schilderen. ‘Het is een makkie dit jaar’, vindt hij. ‘De bakken zijn wit en blijven wit, dus één laag is genoeg.’ In de bloembakken komen mooie tulpencreaties. Ben had niks met tulpen, maar is via Henk van Drie bij de vrijwilligersgroep terecht gekomen. ‘Ik kom uit het westland, had een glastuinbouwbedrijf. Nu woon ik in Creil, in het dorp en help ik Henk elk najaar met het inplanten van zijn verzameling van 1850 tulpensoorten.’ ‘Hij is mijn rechterhand’, beaamt Van Drie, die blij is met alle hulp van de vrijwilligers.

Twee andere vrijwilligers zijn de ledverlichting aan het testen. De witte bloembak kleurt van groen naar violet. ‘Prachtig’, keurt Yvon de verlichting goed. ‘Het loopt eigenlijk als een trein dit jaar’, vertelt ze. ‘De grootste voorbereidingen zijn al klaar. In de weken voor de opening volgt nog de finishing touch. Dan zijn er nog extra vrijwilligers aan het werk, waaronder veel vrouwen voor het meer creatieve werk. Ik heb er zin in!’

Meer informatie en de lijst met inzenders: http://www.bloembollenvakdagenflevoland.nl/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page