top of page

Tovertafel verbindt generaties


KRAGGENBURG – Als in een reflex gaan de handen naar de met licht geprojecteerde bloemen op de Tovertafel. Iedereen doet mee en alle bewoners lachen. Vrijdagochtend werd de Tovertafel officieel in gebruik genomen bij Hoeve Marant, woonzorgcentrum voor dementerenden, in Kraggenburg.

Het is de eerste Tovertafel in Noordoostpolder. De Tovertafel is een nieuw spelconcept dat bestaat uit lichtanimaties, die worden geprojecteerd op een normale eetkamertafel. De lichtprojecties reageren op de beweging van handen en armen. Het spelconcept is speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Het is bedoeld om beweging en sociale interactie te stimuleren. “nze belangrijkste doelstelling is: generaties verbinden”, vertelt Marthe van der Horst van de Active Cues Tovertafel. “Op visite gaan bij opa of oma wordt weer leuk!.”

De Tovertafel is geschonken door Willeke en Jaap Jongejan uit Emmeloord. Samen met mevrouw Woudstra, de moeder van Willeke, onthulden ze de Tovertafel. “Mijn moeder woont hier”, vertelt Willeke. “In augustus waren Jaap en ik veertig jaar getrouwd. Voor het geld dat we kregen op ons veertigjarig huwelijksfeest wilden we iets zinvols doen. Daarom hebben we de gasten gevraagd een gift hiervoor te doen. Iedereen reageerde heel positief. Het geeft ons veel voldoening dat we dit met ons huwelijksgeld hebben kunnen doen.” Jaap geeft met zijn bedrijf Borboleta BV diverse trainingen. Aan iedere cursist vroeg hij één euro te doneren, die hijzelf dan weer met twee euro vermeerderde. “Ook kwamen er spontane giften van bedrijven binnen. Wij zijn dolblij dat we dit hebben kunnen schenken. Je ziet nu al hoe de bewoners er echt veel plezier aan beleven.”

Marga Oosterwijk van het woonzorgcentrum: “Ik was verbijsterd dat we dit cadeau kregen. Ik ben Jaap en Willeke hier heel erg dankbaar voor. Ik hoop dat we er lang plezier van hebben en het veel gaan spelen met onze bewoners.” De Tovertafel bestaat uit zeven spelen, die speciaal ontworpen zijn voor dementerenden. Active Cues Tovertafel is bezig te onderzoeken of een dergelijk concept ook past in het bijzonder onderwijs. Marga is hier enthousiast over. “Wij staan er heel erg open voor om met scholen in contact te komen. Dat bijvoorbeeld kinderen met een rugzakje hier samen met de bewoners gaan spelen met de Tovertafel om zo te ontdekken of het spelconcept iets voor op school is. Zo kunnen oud en jong elkaar hier ontmoeten en contacten leggen.”

Marthe van der Horst van de Tovertafel is blij dat dit soort initiatieven bestaan. “De Tovertafel brengt vrolijkheid in de zorg. Wij hopen met de Tovertafel een geluksmomentje te creëren. Door de beweging en het licht gaat iedereen op intuïtie meedoen. Een groot voordeel is dat bewoners het spel ook zelfstandig kunnen spelen. Op de Tovertafel zit een shufflestand, waarbij alle zeven spelen in willekeurige volgorde vijf minuten achter elkaar gespeeld worden.”

Margot Maljaars

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page