top of page

Poolse kinderen vermaken zich prima in Noordoostpolder


NAGELE – ‘Witam’ (welkom) staat er op het raam van de familie Vink. En dat voelden ze zich ook gelijk, Amelia (9) en Jessica (8) uit Katowice in Polen. Ze worden vanaf het begin helemaal opgenomen in het gezin.

Via Pax Kinderhulp vieren Amelia en Jessica vakantie in het gezin van Jeroen en Vera Vink uit Nagele. Zelf hebben ze drie kinderen, Sofie (10), Sam (6) en Noa (4). Ze zitten met z’n zevenen gezellig aan de lunchtafel. Natuurlijk is er een taalbarrière, maar met handen en voeten en veel creativiteit begrijpen ze elkaar best.

Katowice is een gebied in Polen waar het economisch en sociaal-maatschappelijk nog slecht gesteld is. Veel gezinnen met kinderen hebben niet de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Via Pax Kinderhulp krijgen deze kinderen de kans drie weken vakantie te vieren in Nederland. In Noordoostpolder zijn twintig kinderen opgevangen in meerdere gezinnen.

Vera en Jeroen vangen voor het eerst kinderen op. Ze zijn er nu een week. “Het voelde gelijk goed. Het klikt goed tussen onze kinderen en de meiden.” Vera en Jeroen vinden de opvang van deze kinderen een verrijking voor hun eigen gezin. “Het is echt heel waardevol om dit te kunnen doen. Het voelt heel bijzonder en voor onze kinderen is het ook een ervaring, die ze zich altijd blijven herinneren.”

Het gezin wordt begeleid vanuit de organisatie. “De informatievoorziening is heel goed, zo was er een informatie-avond en hebben we een woordenboekje met de meest voorkomende belangrijke woorden gekregen.” Amelia en Jessica zijn zelf ook enthousiast over het verblijf in Noordoostpolder. “Gisteren was er een tolk vanuit de organisatie bij ons”, vertelt Vera.

“Sindsdien weten we ook dat Amelia en Jessica elkaar van school kennen. Wij dachten wel dat ze elkaar kenden, maar wisten dat voordien niet zeker. Onze tolk stelde de vraag aan hen hoe ze het bij ons vinden. Zij hebben aangegeven dat ze alles leuk vinden en dat ze het zo fijn vinden, dat wij er helemaal voor hen zijn. Ze voelen zich veilig bij ons. Ik ben daar ontzettend blij mee.”

Op het programma staan diverse uitstapjes. “Er zijn uitstapjes voor de kinderen alleen. Dat is heel fijn”, vertelt Vera, “want daardoor heb je ook nog voldoende quality time met je eigen kinderen.” En er zijn uitstapjes voor de kinderen en hun gastgezinnen. “We voelen ons dan één grote familie. Dat is ontzettend leuk. De andere gezinnen kenden we voorheen niet, maar omdat we allemaal dit gemeenschappelijk hebben, is er een klik. Het mooie is dat alle uitstapjes gesponsord worden.”

Vera en Jeroen zijn er van overtuigd dat ze vaker kinderen gaan opvangen. “Dit is een verrijking voor ons en onze kinderen. Wij zijn heel enthousiast.”

Meer informatie: http://www.paxnopurk.nl/

Tekst: Margot Maljaars

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page