top of page

Reis door de tijd in de Ramspoltoren


ENS/RAMSPOL – Vaak reed hij er langs en soms haalde hij de sleutel bij de brugwachter. De toren, verscholen in het bos bij de Ramspolbrug, intrigeerde hem. ‘Hier moeten we wat mee doen’, dacht Jan Akkerman van Natuurmonumenten.

En zo geschiedde. Stagiair Douwe Jan Schrale deed onderzoek en ontdekte dat het een luchtwachterstoren was uit de koude oorlog. Hiervan zijn er nog maar 16 in Nederland en daarmee was het een bijzonder cultuurhistorisch monument.

Gemeente Noordoostpolder, waterschappen Zuiderzeeland en Reest en Wieden en Staatsbosbeheer werden benaderd. ‘Hier moeten we samen wat mee doen’, vond Jan.

Het resultaat mag er zijn. De Ramspoltoren is keurig opgeknapt en ingericht als informatie- en natuurbeleefpunt met een prachtig uitzicht op Noordoostpolder en het Kampereiland.

Ontwerper Oscar Langevoord heeft zich laten inspireren door de contrasten tussen het oude en het nieuwe land.

‘Door dit project ben ik heel anders naar Noordoostpolder gaan kijken. Ik woon zelf in Kampen en vond de polder niks, maar Noordoostpolder is fascinerend door zijn ontstaansgeschiedenis, het landschap en de samenleving.’

In de toren wordt een reis door de tijd gemaakt. ‘Ik hoop dat na een bezoekje het landschap op een andere manier beleefd wordt.’

In het trappenhuis hangen foto’s van dieren en planten, die in de omgeving voorkomen. Het verhaal van de aanleg en ontginning van Noordoostpolder wordt verteld en ook het verhaal van de mensen, die in ‘het beloofde land’ gingen wonen.

Dat laatste sluit aan bij het tweede verhaal dat over de in 1956 gebouwde Ramspoltoren wordt verteld. Dat de toren werd gebouwd voor de nieuwe bewoners, zodat zij de polder konden overzien.

‘We laten het maar in het midden wat voor toren het is’, vertelt Jan Akkerman. ‘Hij heeft nu een nieuwe functie als toeristisch informatie- en natuurbeleefpunt.’

De Ramspoltoren is dagelijks tussen negen en vijf uur gratis te bezoeken. De toren ligt aan het Ramsdiep bij Ens en is bereikbaar vanaf de Ramsweg en de Zwartemeerdijk. Er is een ruime parkeergelegenheid met picknickbanken.

tekst en foto’s Margot Maljaars

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page