top of page

Infocentrum Waterloopbos toekomstbestendig


MARKNESSE – Het nieuwe infocentrum Waterloopbos oogt fris en modern. De laatste spijker is nog maar net door één van de vrijwilligers in de muur geslagen als de eerste bezoekers dinsdagmiddag binnen komen voor de officiële opening.

Trots is boswachter Norbert Kwint van Natuurmonumenten op zijn vrijwilligers en de ondernemers uit Noordoostpolder, die hard hebben gewerkt om het infocentrum op tijd te kunnen openen. Trots ook op het werk dat zij geleverd hebben.

,,We hebben nu een toekomstbestendig infocentrum dat recht doet aan de natuur en het industrieel erfgoed van het Waterloopbos. Voor gezinnen met kinderen hebben we nieuwe interactieve mogelijkheden om te leren over de historie van en de natuur in het Waterloopbos.”

Burgemeester Aucke van der Werff noemt het Waterloopbos één van de geheime schatten van Noordoostpolder. ,,Een schat waar we zelf als inwoner van Noordoostpolder van mogen genieten, maar die we ook willen doorvertellen, zodat anderen hiervan kunnen genieten.”

Waterloopbosspel

Samen met Theo Wams, directeur natuurbeheer Natuurmonumenten, opent burgemeester Van der Werff het infocentrum officieel met het onthullen en het spelen van het interactieve Waterloopbosspel.

De opdracht ‘bouw een dam en red het dorp’ blijkt best lastig. De overstroming kan niet meer gestelpt worden en het dorp stroomt onder. ,,Dit kunnen kinderen vast beter”, meent Van der Werff lachend.

Vrijwilliger Arie van der Burg weet dit wel zeker. ,,Daarom gaan we ook op cursus, zodat we onze rol van gastheer of -vrouw in dit prachtige eigentijdse gedigitaliseerde centrum goed kunnen vervullen.”

Geschiedenis

Jan Akkerman, beheerder van het Waterloopbos, schetst de geschiedenis vanaf de aankoop in 2002. ,,We dachten een paar dagen na de aankoop: ‘Wat moeten we hiermee?’. We hadden vooral veel asbest gekocht”.

,,Onze directeur kwam kijken en had later een hele mooie mededeling voor ons. We kregen 2,8 miljoen van de postcodeloterij en konden aan de slag. In juni 2005 gingen we open voor het publiek. We bleven door ontwikkelen en ik ben bijzonder trots op wat het Waterloopbos nu is.”

Feestelijk openingsweekend

In het weekend van 14 en 15 december is publiek van harte welkom om het nieuwe infocentrum te komen bewonderen. Beide dagen is het centrum geopend van elf tot half vijf. Voor iedere bezoeker is er iets te drinken met wat lekkers.

Oud ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium en boswachters leiden bezoekers gratis rond. Kinderen kunnen gratis vogeltosti’s maken. Het infocentrum is te vinden aan de Voorsterweg bij Marknesse.

tekst en foto Margot Maljaars

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page