top of page

Crashpaal symbool voor de strijd voor de vrijheid


NAGELE – Een blauw met wit gestreepte paal met een rood vliegtuigje markeert de plek waar de Dinah Might op 10 februari 1944 een noodlanding maakte.

In de Tweede Wereldoorlog stortten er verschillende vliegtuigen neer in Noordoostpolder. Stichting Ongeland maakte dit zichtbaar.

,,Onze doelstelling is herinneringen aan de Tweede Wereld Oorlog levend houden. Mensen bewust maken van hetgeen er zich in deze oorlog afspeelde in het gebied waar zij nu wonen en leven.”

In Noordoostpolder zijn dertien zogeheten crashpalen geplaatst. De blauwwitte palen zijn een bekend fenomeen in het landschap. Ook de scheepswrakkenroute maakt gebruik van deze palen.

De crashpalen zijn herkenbaar aan het rode vliegtuigje. De snuit van het vliegtuig wijst naar de kavel waar het is neergestort.

Vrijdagmiddag werd het eerste informatiebordje aan de paal bij kavel J-107 aan de Vliegtuigweg in Nagele geschroefd door wethouder Paul Vermeulen en Lotte, het jongste kleinkind van de familie Ter Voert, de bewoners van de boerderij op deze kavel.

Vermeulen al schroevend: ,,Dit staat symbool voor de strijd voor de vrijheid.” Wim en Anke ter Voert zijn trots en blij dat zij een crashpaal bij hun boerderij hebben gekregen.

,,We hoorden dat in Oostelijk Flevoland een dergelijke markering werd geplaatst en hebben toen gelijk contact opgenomen. Wij wilden ook zo’n paal.”

In 2009 hebben Wim en Anke hun boerderij al vernoemd naar de gecrashte bommenwerper. Het naambord werd onthuld door bemanningslid, radiotelegrafist John Mosteller. De familie hoopt de nu 89-jarige Mosteller binnenkort weer te ontvangen.

Mosteller en de andere negen bemanningsleden overleefden allen de crash. Ze kwamen terug van een bombardement op de Duitse plaats Braunschweig toen ze werden aangeschoten.

De bemanning was bang dat ze hun thuisbasis in Engeland niet meer kon halen en besloot een noodlanding te maken in de net drooggelegde Noordoostpolder.

De bemanningsleden werden binnen twee uur allemaal opgepakt door de Duitsers en naar Polen gebracht. Allen kwamen levend terug.

Alle crashpalen zijn te vinden op www.ongeland.nl

tekst en foto: Margot Maljaars

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page